Vilken härlig matfest den här midsommarhelgen blev. Vi har ätit gott, njutit av solen och kunnat vara ute på altanen hela helgen. I vanliga fall tillbringar vi midsommar hos en släkting i deras stuga men de håller på att fixa till där så de kom till oss i stället.
Menyerna för helgen såg ut så här:
Midsommarafton:
Lunch med olika sillar, strömmingar, färskpotatis och gott knäckebröd.
Eftermiddagsfika med jordgubbstårta.
Middag med grillat kött, potatissallad, sallad, kryddsmör och kall sås.
Ostbricka med marmelad på kvällen.
Midsommardagen:
Nybakade frallor till frukost.
Favorit i repris till lunch, vi åt upp de sista sillarna.
Frusen jordgubbsdrink till mellanmål.
Middagen blev laxsida i foliepaket, fruktsalsa, potatissallad, kall sås, sparris, halloumi och sallad.
Rabarbersoppa till efterrätt med vispad grädde och smulade pepparkakor.
Fruktsalsa
1 färsk ananas
3 nektariner
1 lime
1 kruka koriander
1 röd chili
1. Dela frukterna i mindre bitar
2. Hacka chilin och koriandern fint
3. Blanda allt och pressa sist över lime.
Låt den stå och dra flera timmar så att smakerna blandas. Gott till grillad fisk och kött.
Grillad lax i foliepaket
1 laxsida med skinnet kvar
4-5 cm ingefära
1/2 – 1 lime
salt
dill
honung
smör
1. Putsa laxbiten och lägg den med skinnsidan mot folie.
2. Salta
3. Skala och riv ingefära och bred ut över laxen.
4. Pressa saften ur 1/2-1 lime över.
5. Ringla över lite honung
6. Täck med rikligt med hackad dill.
7. Hyvla smör över och vik sedan ihop laxpaketet.
8. Lägg på grillen cirka 15-20 minuter.
Servera med fruktsalsan, potatissallad, vanlig sallad, kall sås med ingefära och vitlök, grillad sparris och halloumi.
Potatissallad
Kokt potatis
Gör en dressing av:
1/2 – 1 dl rapsolja
1/2 pressad citron
1 kruka basilika
flingsalt
Blanda sen kokt potatis i bitar med dressingen.
Blanda sen i:
1/2 finhackad chili
finhackad citrontimjan vanlig timjan
1 rejäl näve hackad ruccola
fetaost
2 små röda lökar skuren i månar