Nationaldag och jag hittade ett paket jäst i kylen. Eftersom vi har blivit bjudna på en ledig dag mitt i veckan passade jag på att baka goda frukostfrallor.
Receptet påminner om det jag gjorde tidigare i vår men det är lite andra mängder. Vetemjölsmängden är jag inte heller helt säker på, jag tillsatte en deciliter i taget till dess att degen kändes lagom….Gör den hellre för lös och arbeta in mer mjöl i degen på bakbordet efter första jäsningen.
Dinkelbröd med morot
1 pkt jäst
3 dl vatten
3/4 dl rapsolja
1 1/2 msk honung
1 tsk stött kummin
1 fint råriven morot
3 msk nyriven parmesan
1 tsk salt
1 dl rågsikt
4 dl dinkelmjöl
ca 4-6 dl vanligt vetemjöl
ostskivor av valfri sort, idag tog jag Boxholms chiliost.
1. Värm degvätskan ( vatten, olja) fingervarm och blanda med jästen.
2. Blanda i honung, salt, kummin, parmesan och den rårivna moroten.
3. Tillsätt mjölet. Börja med den mindre mängd och tillsätt mer om det behövs.
4. Låt degen gå i en hushållsassistent om du har, cirka 5 minuter.
5. Jäs degen i degbunken under bakduk 30 minuter och ta sen upp den på mjölat bakbord.
6. Arbeta degen lätt och dela i mindre bitar, det blev 15 småbröd av min deg.
7. Jäs bröden under bakduk ytterligare 30 minuter.
8. Hyvla ostskivor och lägg på bröden innan de gräddas cirka 15 minuter i 225 º.