Under en period när jag arbetade på en förskola brukade kokerskan, Gunilla, baka kladdkaka till fredagsfikat. En supersmarrig kaka med choklad som rinner ut när man äter den ljummen.
Grunden i receptet är Gunillas men jag har bytt ut margarinet till smör och blockchoklad till 70% choklad. Annars är det identiskt. Vill man ha en mildare chokladsmak kan man ta en mörk choklad med lägre kakaohalt.
200 g mörk choklad 70 %
200 g smör
4 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
’1 tsk bakpulver
1. Smält choklad och smör i en kastrull på svag värme.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda försiktigt äggsmeten med den avsvalnade chokladen och smöret.
4. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i blandningen. Vipsa inte kraftigt, då sjunker smeten.
5. Grädda 12-15 min i 225º i en smord och ”bröad” springform. Kakan ska inte stanna till utan vara lös i mitten. ( då rinner chokladen ut så där härligt när man äter den).
Servera gärna med hallon och grädde! Alltid god men smakar allra bäst ljummen!