Plockade fram en bit älgstek ur frysen i morse. Funderade på om jag skulle ge den samma behandling som högreven för någon vecka sedan men jag bestämde mig för att vara testa något nytt istället. Resultatet blev en god bit kött med lite sting i smaken. När älgsteken tinat satte jag igång.
Så här gjorde jag:
Sweetchili och ingefärsstek
1 älgstek ca 600 g
1 1/2 dl sweet chilisås
1/2 dl kinesisk soja
2 dl rött vin
2 dl vatten
3 cm ingefära skuren i små bitar
3 stora krossade vitlöksklyftor
1 gul lök i bitar
1 röd chili skuren i ringar
1 ”köttfondbit” alternativt en köttbuljongtärning
1. Blanda alla ingredienser i en stekgryta och lägg i köttbiten.
2. Sätt in den i ugnen på 200 grader till dess att steken är klar. Min tog cirka två timmar på sig.
3. Ta ut grytan och vänd steken några gånger under stektiden.
Av den sky som blev kvar gjorde jag en sås.
Börja med att göra en bottenredning med smör och mjöl
Vispa i 2 dl grädde samt 1/2 – 3/4 dl steksky. Smaka av, det blir bra sting i såsen ju mer sky man använder. Hade jag haft creme fraiche hemma hade jag haft i lite av det i såsen också. Då hade den nog blivit ännu godare.
Det kommer att bli en god lördagmiddag!