Paj måste vara en av de bästa rätterna som finns. Enkel att laga till, går att variera i det oändliga. Man tar helt enkelt av det som finns hemma. Finns dessutom en färdig pajdeg i kylen är det toppen men annars går det snabbt att göra en egen.
Fast precis som många andra har jag en favorit. I den är det ost, av olika sort. Ibland milda ostar, iland lagrade men nästan alltid parmesan. Det bästa med ostpaj är att det går att tillsätta valfria grönsaker. Just vid den här tillagningen blev det kokt potatis, sparris, salladslök och tomater. En smarrig kombination.
Potatis- och sparrispaj med ost
1 kyld pajdeg (eller så gör du en egen, finns flera recept på den här hemsidan)
1 knippe sparris
1-2 kokta potatisar
10-12 små tomater
1 salladslök
1/2 röd chilifrukt
1 1/2 dl riven mozzarella
1 dl parmesan
Äggstanning
3 ägg
1 1/2 dl grädde
1/2 dl crème fraiche
salt
svartpeppar
1. Börja med att förgrädda pajskalet, 200°, ca 10 minuter.
2. Förväll sparrisen (bryt först av den träiga delen) i lättsaltat vatten och skiva den kokta potatisen tunt.
3. Hacka salladslöken och dela tomaterna i halvor.
4. Riv mozzarella grovt och parmesan fint.
5. Lägg osten i botten på det förgräddade pajskalet.
6. Lägg den skivade potatisen ovanpå och hackad salladslök. Sist läggs sparris ut i valfritt mönster.
7. Gör äggstanningen. Slå den i pajskalet. Sist av allt fördelas tomathalvorna över pajen.
8. Grädda cirka 30 minuter i 200°.
Ät pajen tillsamman med sallad och en god senapsdressing.
Senapsdressing
1 dl rapsolja
1/2 dl strösocker
1/2 dl senap (graveleijs sötstarka)
1/2 dl majonnäs
1/2 msk äppelcidervinäger
1/2 dl grädde (med lång hållbarhet9 eller mjölk alternativt vatten.