För några dagar sedan skulle jag ha en middagsgäst. I kylen fanns en färdig pajdeg så paj fick det bli. Med tanke på att det i skafferiet fanns gott om torkade trattisar var valet av paj rätt enkelt. Pajen blev mycket god så jag kommer definitivt att laga den igen. Servera en god sallad till!
Trattkantarellpaj
100 g torkade kantareller (1 rejäl näve)
2 små gula lökar
1 vitlöksklyfta
smör
salt, svartpeppar
1/2 tsk balsamicocreme
1 salladslök
2 – 3 dl riven prästost
2 dl grädde
3 ägg
1/3 tsk salt
2 – 3 msk färsk hackad timjan
1. Blötlägg kantarellerna i vatten till dess att de mjuknar.
2. Förgrädda pajskalet ca 10 minuter i 225° varm ugn.
3. Hacka lök och riv vitlök.
4. Stek lök och vitlök mjukt i smör.
5. Ta upp löken ur stekpannan och häll ner trattkantarellerna (även vattnet) och låt puttra till dess att all vätska är borta.
6. Tillsätt ytterligare en smörklick och den redan stekta löken. Krydda med lite salt, svartpeppar och balsamicocreme.
7. Lägg lök- och svampblandningen i botten på en pajform.
8. Lägg riven prästost och skivad salladslök ovanpå.
9. Vispa ihop ägg, grädde, lite salt och hackad timjan. Häll äggstanningen i pajformen.
10. Grädda till dess att pajen stelnar och får fin färg i 200°, cirka 20-30 minuter.