Nygatans squashkaka

Du visar för närvarande Nygatans squashkaka

För ett tag sen fick jag en stor rund squash under min morgonpromenad. Den vägde ungefär två kilo så det fanns utrymme för att testa några nya recept. Den här kakan blev en riktig fullträff. Den går att äta som den är i skivor eller så går det att röra ihop en topping med färskost, smör, florsocker och citronzest. Då blir kakan lite festligare. Fast den blev aningen smulig så nästa gång kommer jag definitivt att göra kakan i muffinsformar istället.Då gör det inget om den blir lite smulig.

Nygatans squashkaka

3 ägg

1 1/2 dl strösocker

1 dl farinsocker, strö

4 dl vetemjöl

1 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

1 krm salt

1 msk kanel

1 msk vaniljsocker

200 g smör

5 dl riven squash

smör och mandelmjöl till formen

1. Vispa ägg och strösocker och farinsocker.

2. Smält smöret i en kastrull på låg värme.

3. Riv squash och krama ur vätskan.

4. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, kanel, salt, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.

5. Vänd ner smöret i den vispade äggblandningen. Vänd sedan ner mjölblandningen och avsluta med den rivna squashen.

6. Häll ned smeten i en smord bakform. Jag använde smör och mandelmjöl.

7. Grädda i 175°, 45-60 minuter. Känn med en provsticka när den är klar. Det är viktigt att den är riktigt torr i botten, annars fastnar den när det är dags att vända kakan.

Låt den också vila i formen en stund innan den tas ur. Då är risken mindre att den spricker och går sönder. 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar