För ett tag sedan testade jag att baguetter på nytt sätt (i alla fall för mig). Att baka baguetter är ingenting jag gör särskilt ofta men jag hade både jäst och tid så det var ett bra läge. De här kalljästa baguetterna fick så där hård skorpa som i alla fall jag vill ha baguetter ska ha.
Degen kalljäser i kylskåpet över dagen så brödet passar utmärkt att grädda om man får gäster på kvällen, då doftar det ljuvligt av nybakat bröd när de kommer. Det går förstås lika bra att jäsa över natten och baka ut och grädda på morgonen för att enkelt få nybakat bröd till frukost.
Mina baguetter blev inte så snyggt formade men de smakade fantastiskt gott!
Kalljästa baguetter
25 g jäst
5 dl kallt vatten
2 msk olivolja
4 dl siktat dinkelvete
6 – 7 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 dl solroskärnor
1. Rör ut jästen i kallt vatten och olivolja.
2. Tillsätt saltet och mjölet. Spara 1 dl till utbakningen.
3. Låt degen gå i en hushållsassistent cirka 5 minuter. Eller använd elvisp med degkrokar.
4. Tillsätt solroskärnorna sista av allt.
5. Täck bunken med plastfolie eller en fuktig handduk och ställ in i kylskåpet i 10-12 timmar.
6. Ta ut bunken ur kylen när det är dags att grädda. Ta upp degen på köksbänken med mjöl och dela i fyra delar. Degen känns ganska seg.
7. Forma fyra baguetter och lägg på bakplåtspapper.
8. Täck med en bakduk och låt jäsa 30 minuter.
9. Grädda i 225°, cirka 20 – 30 minuter, till dess att de fått fin färg och skorpa på ytan.
Till mina baguetter gjorde jag ett gott citronsmör och cashewsmör.
Citronsmör
100 g smör
1 citron (enbart skalet, juicen används inte)
salt
Ta fram smöret ur kylen så att det är mjukt. Tvätta skalet på citronen noga. Riv det yttersta med ett fint rivjärn och blanda ner i smöret. Smaka av med salt.