Semmelbullar

Du visar för närvarande Semmelbullar

Fettisdag närmar sig med stormsteg. Med det i åtanke var idag en bra dag att baka semmelbullar. Jag använder min mammas recept som är garantin för att det blir goda bullar. Bullar som har god kardemummasmak, fluffiga och inte torra överhuvudtaget. Hemligheten är att inte använda smör utan rapsolja istället. Jag lovar, de blir jättegoda fast det inte är smör i. Våga prova du också!

Mammas semlor

50 g jäst, gärna för söta degar

1 1/2 dl matolja

5 dl mjölk

1/2 tsk salt

3 tsk kardemumma ( gillar man inte kardemumma kan man säkert hoppa över den)

1 dl socker

13-15 dl mjöl ( Ta inte hela mängden mjöl på en gång, en del behövs till utbaket. Jag tror att det gick åt 13-14 dl sammanlagt idag.)

 

1. Smula jästen i en bunke.

2. Värm mjölk och olja till 37º och blanda med jästen.

3. Blanda i resten av ingredienserna och arbeta degen.

4. Låt degen jäsa under en bakduk i 30-40 min till dubbel storlek.

5. Ta upp degen och forma semmelbullar och låt dem jäsa ytterligare 30 min. Antalet beror på hur stora bullar man gör det är en smaksak.

6. Grädda i ugnen på 225º ca 10 min.

Sen är det bara att fylla bullarna med mandelmassa och grädde eller vad helst man är sugen på i sina semlor.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar