Fettisdag närmar sig med stormsteg. Med det i åtanke var idag en bra dag att baka semmelbullar. Jag använder min mammas recept som är garantin för att det blir goda bullar. Bullar som har god kardemummasmak, fluffiga och inte torra överhuvudtaget. Hemligheten är att inte använda smör utan rapsolja istället. Jag lovar, de blir jättegoda fast det inte är smör i. Våga prova du också!
Mammas semlor
50 g jäst, gärna för söta degar
1 1/2 dl matolja
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
3 tsk kardemumma ( gillar man inte kardemumma kan man säkert hoppa över den)
1 dl socker
13-15 dl mjöl ( Ta inte hela mängden mjöl på en gång, en del behövs till utbaket. Jag tror att det gick åt 13-14 dl sammanlagt idag.)
1. Smula jästen i en bunke.
2. Värm mjölk och olja till 37º och blanda med jästen.
3. Blanda i resten av ingredienserna och arbeta degen.
4. Låt degen jäsa under en bakduk i 30-40 min till dubbel storlek.
5. Ta upp degen och forma semmelbullar och låt dem jäsa ytterligare 30 min. Antalet beror på hur stora bullar man gör det är en smaksak.
6. Grädda i ugnen på 225º ca 10 min.
Sen är det bara att fylla bullarna med mandelmassa och grädde eller vad helst man är sugen på i sina semlor.