Jag gillar Shepherds paj, köttfärsröra toppad med gott potatismos och sedan gratinerat i ugnen. Just den här dagen testade jag en ny infallsvinkel så jag gjorde köttfärsröra med palsternacks- och blomkålsmos på toppen istället. Det blev riktigt gott så jag kommer definitivt att göra det här igen. Jag gjorde ganska mycket köttfärsröra, så hälften blev kvar till en annan dag. Det går ju förstås att öka mängden mos och göra paj på allt. Det jag gjorde räckte till 3 måltider för mig.
Palsternacks- och blomkålsmos
2 palsternackor
1 litet blomkålshuvud
smör, lite grädde
nyriven parmesan
Skala och dela palsternackorna i mindre bitar, likaså med blomkålshuvudet. Koka mjukt i lättsaltat vatten. Häll bort kokvattnet. Mosa tillsammans med lite smör och en skvätt grädde. Riv över lite parmesan och smaka av med salt och svartpeppar.
Köttfärsröra
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 bit purjolök
700 g färs
smör, rapsolja till stekning
1/2 köttbuljongtärning
salt, svartpeppar, paprikapulver, anchochili
2 msk tomatpuré
1 förpackning krossade tomater
1. Hacka lök, vitlök och strimla purjolök. Stek mjukt i smör och rapsolja.
2. Lägg i färsen och låt den steka med. När färsen fått lite färg kryddas den med salt, svartpeppar, anchochili och paprikapulver.
3. Smula ner köttbuljong och häll på krossade tomater och tomatpuré. Låt såsen koka ihop till dess att den är härligt krämig och tjock.
4. Smaka ev. av med mer kryddor.
5. Ta hälften av färsen och bred ut i botten på en ugnsform.
6. Bred moset över.
7. Gratinera i ugnen, 200°, ca 30 – 40 minuter.
Gratängen smakar gott med sallad och picklad rödlök.