Laxgryta med linser

Du visar för närvarande Laxgryta med linser

Lax är tacksam mat då den blir supergod bara av att steka den antingen i ugnen eller i en stekpanna och krydda lätt med salt och svartpeppar. Men det är alltid kul att prova att laga till något nytt med laxen. Vid det här tillfället gjorde jag en gryta inspirerad av asiatiska smaker. Det blev en laxgryta med linser, kokosmjölk, blomkål och en del annat smått och gott i.

Grytan passar utmärkt att äta till ris, med pasta eller som den är. Om man späder den med lite mer fiskbuljong blir det en soppa istället. Perfekt för att kunna variera sig.

Laxgryta med linser

200 – 300 g lax i tärningar

salt

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 tsk spiskummin

2 tsk curry

2 msk smör

1/4 blomkålshuvud

1 dl röda linser

1 fiskbuljongtärning

1 dl vatten

1 burk kokosmjölk

1/2 lime

koriander

röd paprika

 

1. Skär laxen i kuber och salta lätt. Ställ åt sidan.

2. Hacka löken fint och riv vitlöksklyftan. Stek mjukt i smör på låg värme tillsammans med spiskummin och curry.

3. Bryt blomkålen i buketter och skiva fint. Lägg ner blomkålen med lök och kryddor i en gryta och låt allt fräsa på låg värme en stund.

4. Tillsätt röda linser, fiskbuljongtärning, kokosmjölk och vatten.

5. Låt det puttra till dess att blomkålen fortfarande har tuggmotstånd och linserna är mjuka.

6. Ta grytan från värmen och blanda ner fiskbitarna. Låt dem ligga i den varma grytan till dess att de är färdiga.

7. Pressa över lime.

8. Servera med koriander och röd paprika till ris eller till exempel pasta.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar