Lax är tacksam mat då den blir supergod bara av att steka den antingen i ugnen eller i en stekpanna och krydda lätt med salt och svartpeppar. Men det är alltid kul att prova att laga till något nytt med laxen. Vid det här tillfället gjorde jag en gryta inspirerad av asiatiska smaker. Det blev en laxgryta med linser, kokosmjölk, blomkål och en del annat smått och gott i.
Grytan passar utmärkt att äta till ris, med pasta eller som den är. Om man späder den med lite mer fiskbuljong blir det en soppa istället. Perfekt för att kunna variera sig.
Laxgryta med linser
200 – 300 g lax i tärningar
salt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
2 tsk curry
2 msk smör
1/4 blomkålshuvud
1 dl röda linser
1 fiskbuljongtärning
1 dl vatten
1 burk kokosmjölk
1/2 lime
koriander
röd paprika
1. Skär laxen i kuber och salta lätt. Ställ åt sidan.
2. Hacka löken fint och riv vitlöksklyftan. Stek mjukt i smör på låg värme tillsammans med spiskummin och curry.
3. Bryt blomkålen i buketter och skiva fint. Lägg ner blomkålen med lök och kryddor i en gryta och låt allt fräsa på låg värme en stund.
4. Tillsätt röda linser, fiskbuljongtärning, kokosmjölk och vatten.
5. Låt det puttra till dess att blomkålen fortfarande har tuggmotstånd och linserna är mjuka.
6. Ta grytan från värmen och blanda ner fiskbitarna. Låt dem ligga i den varma grytan till dess att de är färdiga.
7. Pressa över lime.
8. Servera med koriander och röd paprika till ris eller till exempel pasta.