För ett tag sedan plockade jag upp en bogstek ur frysen och funderade på vad jag skulle laga till. Det var en småkylig sommardag så en gryta eller soppa kändes lockande.
Jag beslutade mig för att prova att låta köttet koka i en ugnen på låg värme under natten och det visade sig vara en höjdare. Köttet blev mört och fint och passade utmärkt till gulaschsoppa.
Vill man inte laga till köttet över natten går det förstås lika bra att stoppa in det i ugnen på morgonen och äta när det blir kväll!
Bogstek i ugnen över natten
1 bogstek (eller annat kött)
50 cl ljust öl
400 g krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 färsk tomat delad i bitar
2 tsk torkad timjan
2 tsk torkad rosmarin
1/2 dl hoisinsås
2 – 3 msk tomatpuré
5 – 8 potatisar i bitar
cayennepeppar
1. Blanda alla ingredienser (inte potatisen och köttet) i grytan och låt dem få ett snabbt uppkok på spisen.
2. Lägg bogsteken hel i grytan eller dela i mindre bitar direkt.
3. Ställ in grytan i kall ugn och sätt den på 100°. Låt köttet koka i ugnen över natten, ca 9 -10 timmar.
4. Ta ut grytan, ta upp köttet och dela det i mindre bitar. Lägg tillbaka bitarna och tillsätt potatisen. Pudra över lite cayennepeppar. Späd ev. med vatten och kalvfond om det blir för tjockt för soppa.
5. Sätt in i ugnen igen på 175° och låt den stå inne 1 – 2 timmar till dess att potatisen är mjuk.
6. Ät soppan en kylig sommardag eller en kall vinterdag tillsammans med en klick vitlöksyoghurt.