Till middag lagade jag till laxsallad. Enkelt och gott med de grönsaker som fanns i kylen. Lax stekt i ugnen kryddad med teriyakisås. Fungerar lika bra att äta med laxen ljummen som dagen efter i matlåda när laxen är kall. Jag gjorde sallad så att det räckte till två portioner. Middag och lunchlåda dagen efter.
Laxsallad
1/2 påse spenat
5-6 salladsärtor
3-4 champinjoner
1 1/2 dl fryst mango
1/2 dl granatäpple
4-5 gröna sparrisar
4-5 rädisor
lax i portionsbitar
teriyakisås
2 ägg
1. Sätt ugnen på 175°. Lägg laxen i en ugnsform och ringla över teriyakisås. Bryt av sparrisen längst ner där det träiga är och lägg dem bredvid laxen. Stek ca 15 minuter.
2. Koka äggen och dela dem i klyftor när de svalnat i kallt vatten.
3. Lägg spenat i botten på en skål.
4. Dela salladsärtor, rädisor och champinjoner i mindre bitar och lägg dem på spenaten.
5. Toppa med mango i bitar, granatäpple och ägg. Sist men inte minst läggs laxen på.
6. Servera med basilika- och vitlökssås.
Basilika- och vitlökssås
1 dl crème fraiche
3/4 dl majonnäs
pressad citron
1 kruka basilika
1 vitlöksklyfta
salt, svartpeppar
Hacka basilikan, riv vitlöksklyftan och blanda med övriga ingredienser. Smaka av med salt och svartpeppar.