Älgbog med asiatisk touch

Du visar för närvarande Älgbog med asiatisk touch

Ett säkert sätt att laga till en stek, som alltid blir gott, är att den stoppa in den i ugnen i en stekgryta med en massa godsaker. Det är framförallt toppen när man inte riktigt har så mycket tid för matlagning eftersom steken i princip sköter sig själv.

Älgbog 

5 dl ljus öl

1/2 dl kinesisk soja

1/2 dl teriyakisås

1 msk grönpeppar

1 msk rosépeppar

1 köttbuljongtärning

5 vitlöksklyftor

2 rödlökar

 

Krossa vitlök, grön- och rosépeppar, dela rödlöken och blanda med resten av ingredienserna i en järngryta. Putsa steken och sätt in i ugnen till dess att steken är klar 175°.

Ta ut den och vänd den några gånger under tiden så att de goda smakerna kommer åt överallt. Min stek var halvfrusen när jag satte in den så det tog närmare 4-5 timmar innan den var klar men annars är nog 1 1/2 – 2 timmar rimlig tid.

Till sås använde jag ungefär 1 dl av stekskyn och 1-2 dl grädde. Det fick koka ihop en stund. Smaka av med mer kryddor om det behövs. Börja med en mindre mängd sky så att det inte blir för starkt.

 

Vi fick tilltryckta färskpotatisar gratinerade med en smakrik ost i ugnen till.

 

Av resterna gjorde jag en pytt dagen efter!

Nystekt kött.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar