Förra helgen stoppade jag in en älgstek i ugnen…igen….Den här gången testade jag cider och lite annat smått och gott. Som vanligt åkte allt ner i en järngryta och stektes i ugnen, 175º. Min stek var frusen när den åkte in i ugnen så det tog 4-5 timmar innan den var mör och fin. Jag vände den ett antal gånger under tiden också så att allt det goda kom åt överallt.
Ciderälg
älgstek ca 500-700 g
5 dl cider
1/2 dl hoisinsås
1/2 dl kinesisk soja
1 tsk sambal oelek
1 köttbuljongtärning eller motsvarande fond (jag använder fond ”du Chef”).
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
2 salladslökar
Blanda alla ingredienser i en stekgryta, lägg i köttet och in i ugnen på 175º, 2-5 timmar. Stektiden beror på storleken på köttet samt om man som jag lägger i det fruset…då tar det längre tid.
Såsen gjorde jag som följer: Jag tog en klick smör, ca 2 dl steksky, 2 dl grädde, 1 dl creme fraice. Redde av den med maizena så att den tjocknade lite.
Potatisgratäng med vitlök, chiliflakes och parmesan smakade smaskens till!