Ciderälg

Förra helgen stoppade jag in en älgstek i ugnen…igen….Den här gången testade jag cider och lite annat smått och gott. Som vanligt åkte allt ner i en järngryta och stektes i ugnen, 175º. Min stek var frusen när den åkte in i ugnen så det tog 4-5 timmar innan den var mör och fin. Jag vände den ett antal gånger under tiden också så att allt det goda kom åt överallt.

 

Ciderälg

älgstek ca 500-700 g

5 dl cider

1/2 dl hoisinsås

1/2 dl kinesisk soja

1 tsk sambal oelek

1 köttbuljongtärning eller motsvarande fond (jag använder fond ”du Chef”).

1 röd lök

3 vitlöksklyftor

2 salladslökar

 

Blanda alla ingredienser i en stekgryta, lägg i köttet och in i ugnen på 175º, 2-5 timmar. Stektiden beror på storleken på köttet samt om man som jag lägger i det fruset…då tar det längre tid.

 

Såsen gjorde jag som följer: Jag tog en klick smör, ca 2 dl steksky, 2 dl grädde, 1 dl creme fraice. Redde av den med maizena så att den tjocknade lite.

Potatisgratäng med vitlök, chiliflakes och parmesan smakade smaskens till!

image
En god helgmiddag.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar