Vädret såg ut att bjuda på uppehåll så jag marinerade fläskytterfilé i bitar för att grilla spett. Tyvärr började det regna och eftersom grillen står under bar himmel kände jag inte för att stå där ute i regnet.
Köttet trädde jag upp på spett ändå och sedan stekte jag det i ugnen istället. Jag gjorde potatisgratäng till. Det skulle egentligen bli klyftpotatisen men när jag sen tittade in i ugnen såg jag att det inte blev några klyftor…utan gratäng….hur tänkte jag där?? Förmodligen inte alls. Måste ha varit det undermedvetna som jobbade.
Sallad och en enkel vitlökssås passade bra till.
Kaffemarinad
1 dl rapsolja
1 1/2 msk frystorkat kaffe
1 röd chili
3 vitlöksklyftor
1 1/2 msk tomatpuré
1/4 dl kinesisk soja
1 1/2 msk flytande honung
1 knippe färsk späd timjan
1. Rör ut det frystorkade kaffet i oljan.
2. Hacka timjan, röd chili och riv vitlöken fint.
3. Blanda alla ingredienser i en plastpåse och lägg i bitar av fläskytterfilé (eller kyckling). Stäng plastpåsen och lägg i en skål i kylen. Vänd påsen då och då så att marinaden kommer åt överallt.
4. Trä upp bitarna på spett. Det blev 4 spett hos oss.
Potatisen skivades och (4 stora) kryddades med salt och chiliflakes med riven parmesan mellan alla potatislager. Creme fraiche och grädde (ca 3 dl totalt) över det hela och sedan fick gratängen åka in i ugnen till dess att potatisen var mjuk och gratängen fått fin färg.
Vitlökssåsen blev en enkel variant. Ca 1 dl creme fraiche, 1 msk majonnäs, 1 riven vitlöksklyfta och pyttelitet pressad citron. Lite flingsalt, sen behövdes inte mer.
Låter spännande. Temp i ugnen? Tänkte prova nu till påsk
Hej! Om jag tillagar detta i ugnen steker jag på 225 grader ca 15-20 minuter, men vill du få till grillkänslan så slår du ugnen på 250 grader och grillvärme. Sen grillar du spetten högt upp 10-15 minuter. Hoppas det smakar. Glad påsk!