När sonen fyllde år hade jag gräddat nattjästa frallor till frukost. De hade en rykande åtgång så i morse använde jag resten av jästen och bakade nya frallor. Fast den här gången på vanligt sätt, med varm degvätska. Sonens glada kommentar när han vaknade till doften av nygräddat bröd var: – Åh det finns mer gott bröd! Sen slank det ner några frallor i frukostmagen (fast det var lunchtid för mig….)
Smarriga ostfrallor
3 dl vatten
3/4 paket jäst
1/2 dl rapsolja
2 tsk honung
3/4 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
5 dl vetedinkel
1 1/2 – 3 dl vetemjöl
2 msk pumpakärnor
2 msk solrosfrön
chiliost (eller annan smakrik hårdost)
1. Värm degvätskan ( vatten, olja) fingervarm och blanda med jästen.
2. Blanda i honung, salt, pumpakärnor och solrosfrön.
3. Tillsätt grahamsmjöl och vetedinkel. Ta sedan vetemjölet, börja med den mindre mängden och tillsätt mer allt eftersom. Ta inte för mycket i det här läget, det är bättre att arbeta in mer på bakbordet om det behövs.
4. Låt degen gå i en hushållsassistent om du har, cirka 5 minuter.
5. Jäs degen i degbunken under bakduk 30 minuter och ta sen upp den på mjölat bakbord.
6. Arbeta degen lätt och dela i mindre bitar, det blev 12 småbröd av min deg.
7. Jäs bröden under bakduk ytterligare 30 minuter.
8. Hyvla ostskivor och lägg på bröden innan de gräddas cirka 15 minuter i 225°.