I morse plockade jag upp ett paket kalvfärs ur frysen. Medan det låg på bänken i köket för att tina googlade jag runt efter lite inspiration till vad det skulle bli av det hela. Jag hittade ett recept på ica.se som fixade biffen, i dubbel bemärkelse. För det var just biffar som blev resultatet. Originalreceptet hittas här: Färsbullar med krämiga linser
Jag följde receptet (4 portioner) hyfsat bra men ändrade lite här och där. Så här gjorde jag:
Kalvfärsbiffar
ca 500 g kalvfärs
1 ägg
1 dl ströbröd
1 1/2 dl grädde
1 dl hackad persilja
1 tsk salt
1-2 krm svartpeppar
1. Blanda ströbröd, grädde i en bunke och låt svälla ca 5 minuter.
2. Hacka persiljan, blanda i den, salt, peppar, ägg och färs i ströbrödsblandningen.
3. Forma 8-10 biffar och stek i smör till dess att de fått fin färg och är genomstekta.
Krämiga linser
1 dl röda linser
2 tomater
1 gul lök
1/2 tsk spiskummin
3 dl vatten
2 dl crème fraiche
1 bit kycklingfond (fond du chef)
ca 3/4 dl hackad persilja
olivolja
1. Skölj linserna och koka dem i en kastrull med lätt saltat vatten.
2. Hacka lök och fräs den mjuk i olivolja tillsammans med spiskummin.
3. Tillsätt hackade tomater och häll på vatten, crème fraiche och kycklingfond.
4. Låt allt koka ihop och tillsätt persiljan och linserna sist av allt.
Couscous
Koka den enligt anvisningarna på förpackningen.
Sen är det bara att servera det hela. Resultatet? Annorlunda men mycket gott. Nu ligger vi i varsitt soffhörn i något slags paltkoma…..
De krämiga linserna skulle nog passa utmärkt till pasta också….