Godaste tårtan jag ätit på länge

Det var dags för sonen att gradera till en ny bältesgrad i lördags så jag lovade att bjuda på fika efteråt. Alldeles nyss hade jag sett ett recept på ica.se som jag var sugen på att testa. En choklad och kolatårta. Enkel att göra, men det tog lite tid eftersom kolasåsen skulle koka och svalna innan den hälldes ovanpå botten. Men eftersom jag bakade den i fredags var den helt perfekt när den skulle serveras på lördag eftermiddag.

 

När jag började baka startade jag med kolasåsen. Jag kollade vilka ingredienser som skulle ingå. Smälte smöret, blandade i resten och började koka. Sedan läste jag instruktionerna…..allt skulle blandas i kastrullen och kokas…utom smöret (det jag började med). Men det gick alldeles utmärkt ändå, såsen fick koka en stund längre bara sedan var den helt perfekt.  Lärdom av detta….läs hela receptet innan man börjar….(fast jag kommer nog att göra på samma sätt nästa gång också nu när jag vet att det gick bra) Jag använde 70% choklad varav hälften med smak av apelsin.

 

Jag serverade tårtan/ kakan med en blandning av svarta vinbär, blåbär och hallon (perfekt till en vit dräkt…) samt vispad grädde. Eftersom det inte blev många smulor kvar så förstod jag att alla som blev bjudna på den tyckte den var god. Själv funderar jag som bäst på när jag har anledning att baka den nästa gång…..

Tyvärr blev det inte så många bilder…..jag hann inte riktigt med…..

 

image
Jag bakade kakan i en springform.

Choklad och kolatårta

Kaka

 • 200 g smör
 • 3 dl strösocker
 • 2 ägg
 • 2 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • 4 tsk vaniljsocker
 • 1 dl kakao
 • smör (till formen)
 • ströbröd (till formen)

Kolakräm

 • 3 dl strösocker
 • 3 msk sirap
 • 150 g mörk choklad (jag tog hälften med smak av apelsin)
 • 3 dl vispgrädde
 • 150 g smör eller margarin
 1. Sätt ugnen på 175°C.
 2. Kaka: Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
 3. Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd ner detta i smeten.
 4. Häll i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter (för 8 port). Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna.
 5. Kolakräm: Blanda alla ingredienser till kolakrämen utom matfettet i en hög kastrull (ej alltför vid nedtill). Koka långsamt tills den tjocknat ordentligt, det tar 30-40 minuter. (Det gick alldeles utmärkt att blanda i smöret direkt också….)
 6. Rör ner matfettet och låt svalna.
 7. Lägg kakan på ett fat och bred över kolakrämen i ett tjockt lager och låt stelna. Eller gör som jag…Eftersom jag gräddade i en springform hällde jag kolasåsen på kakan innan den stelnat. Vilket gjorde att jag fick en fin tårta när kanten på formen togs bort.
 8. Garnera med exotiska frukter, t ex physalis, passionsfrukt och färska fikon. Hallon passar också bra på kolakrämen. Eller gör som jag, låt var och en ta en klick grädde och bär ur skålar bredvid. Jag använde hallon, blåbär och svarta vinbär.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar