Godis, godis i långa banor. Igår testade jag ett nytt recept på kola med färsk ingefära och citruzest i. Det blev goda kolor med tydlig smak av både ingefäran och citrusfrukterna.
Kola med ingefära, apelsin och lime
2 dl grädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
1 msk kakao
ca 3 cm finriven ingefära
Skalet av 1 apelsin
Skalet av 1 lime
1 msk smör
1.Blanda grädde, socker, kakao och ljus sirap i en kastrull, koka upp och låt koka tills smeten går att forma till en kula när man häller en klick smet i kallt vatten. Ta från plattan och blanda i smöret.
2. Riv en bit ingefära fint och hacka zest från citrusfrukterna fint och blanda i.
3. Antingen gör man som jag gjorde och skedar upp kolasmeten i knäckformar (väldigt smidigt), stora eller små, eller så häller man smeten i en avlång brödform klädd med smort bakplåtspapper och låter den svalna. Skär sen i bitar med vass kniv och slå in i smörgåspapper. Blir 30–40 bitar, förvaras svalt.
Innan jag gjorde kolan hade jag kokat en omgång knäck också. Med 2 dl grädde, 2 dl socker och 2 dl sirap. I med en smörklick när knäcken kan formas till en kula, skeda sen upp i formar.