Den andra pajen jag lagade till när min goda vän skulle flytta var en ostpaj, en favoritpaj i mitt hus. Den här gången fick den smak av torkade trattkantareller, prästost och parmesan. Det bästa med den här typen av paj är att den går att variera i all oändlighet. Det beror bara på vad som finns hemma.
Så här blev receptet den här gången:
Ostpaj med trattkantareller
1 pajdeg (jag använde en färdigköpt)
2 – 3 dl riven prästost
1 – 1 1/2 dl fint riven parmesan
2 salladslökar
2 msk torkad, mortlad trattkantarell
3 ägg
2 dl grädde
1/2 tsk salt
1. Förgrädda pajskalet i 225° cirka 10 minuter. Sänk sedan ugnen till 200°.
2. Riv prästost och parmesan. Skiva salladslöken tunt och mortla torkade trattkantareller.
3. Lägg osten i botten på pajskalet med salladslöken ovanpå.
4. Vispa ihop ägg och grädde. Blanda med salt och trattkantarellerna.
5. Slå äggstanningen i pajskalet.
6. Grädda pajen i 200° varm ugn till dess att den stelnat och fått fin färg.
Ät pajen tillsammans med valfri sallad.


