Idag var jag sugen på något som inte krävde så mycket jobb men som ändå skulle vara både gott och mättande. Resultatet blev en ugnslåda med diverse rot- och grönsaker tillsammans med grillost och krispigt bacon. För den som inte vill ha kött är det bara att strunta i baconet så har du en god vegetariskt rätt. Jag serverade ugnslådan med tzatziki. Dock gjorde jag den på crème fraiche för jag hade ingen yoghurt hemma. Det gick bra det med.
Ugnslåda med grillost och bacon
3 potatisar
3 morötter
1 rödlök
2-3 salladslökar
1 pkt bacon
1 pkt grillost
10-15 småtomater
färsk timjan och rosmarin
1. Börja med att steka bacon i ugnen, 200° i varmluftsugn. När baconet är krispigt, ta ut det och låt det rinna av på hushållspapper.
2. Skala potatis och morötter och dela i mindre bitar, lägg i den form baconet stektes i. Krydda med salt och svartpeppar och ringla eventuellt lite extra rapsolja över. Sätt in i ugnen 200° (varmluft).
3. Dela rödlöken i tunna skivor, grillosten i kuber, salladslöken i mindre delar och tomaterna i halvor.
4. När potatis och morötter varit inne i ugnen ca 15 minuter läggs rödlök, salladslök och grillost i. Låt steka i ugnen ytterligare 10 minuter. Ta ut formen och lägg i tomaterna.
5. Låt formen vara inne ytterligare 5-10 minuter.
6. Gör tzatzikin under tiden. Riv gurka grovt, ca 10 cm och krama ur överflödig vätska. Riv en liten vitlöksklyfta. Blanda gurka och vitlök med 1 dl crème fraiche. Smaka av med pressad citron, salt och svartpeppar.
7. Hacka det stekta baconet samt lite färsk timjan och rosmarin.
8. Strö över bacon och örterna innan servering.
Smaklig spis!