När jag var i tonåren och åkte till storstan med en kompis gick vi på Östasiatiska muséet. Där köpte jag med en pepparsort hem som där och då salufördes som kinesisk peppar. Det här var i början av 80-talet men numera vet vi att pepparsorten heter sichuanpeppar. Bitvis under åren har den varit svår att få tag i. Jag har dock alltid lyckats, tack och lov. För det min mamma använde kryddan till har blivit det viktigaste för mig på julbordet, jag som inte äter julskinka.
Hon lade en älgstek i saltlake över natten. Krossade peppar och klappade in steken med den. Sen torkade hon den i ugnen på 100° över natten, cirka 12 timmar. Sen den där första tillagningen 1980 har hon lagat till ”kinaälg” som vi kallade den från början varje år. Numera heter den julälg och är min julskinka. Det här året föll det på min lott att laga till den, jag följde min mammas instruktioner till punkt och pricka och gissa vad? Den blev jättegod, precis som vanligt! Vilket är en himla tur för det finns inget bättre än julälg på havrekex med ett glas julmust.
Här under ser ni min mammas instruktioner
Julälg
Det som inte står är att sichuanpepparkornen mortlas först innan de klappas in i steken.