Lax är en råvara som jag gillar att laga till, på olika sätt. Den här rätten fungerar året runt. Ute på grillen, inne i ugnen eller på en glödbädd ute i det fria. Foliepaket går ju att variera i det oändliga men det bästa av allt är att det inte behövs särskilt många ingredienser för att det ska smaka gott. Just den här dagen var det just lax som fick spela huvudrollen. Tillsammans med en fräsch nudelsallad och wasabicrème blev det en rätt att bli glad av.
Lax i folie med nudlar
Foliepaket till 1 person
1 portionsbit lax
2 körsbärstomater
1/4 mozzarellaboll
thaibasilika
lime (eller citron)
salt
1. Salta laxbiten lätt och lägg den på en bit folie.
2. Dela körsbärstomaterna och mozzarellan och fördela över laxen.
3. Hacka thaibasilikan och lägg ovanpå. Vik sedan ihop till ett foliepaket och lägg på grillen 10 – 15 minuter.
Nudelsallad
risnudlar
1- 2 tsk ingefära, färsk riven eller pressad
2 – 3 tsk sesamolja
citron
2- 3 tsk honung
rädisor
spenat
1. Koka risnudlarna i lättsaltat vatten.
2. Blanda under tiden ihop sesamolja, ingefära, pressad citron och honung. Smaka av och tillsätt av den ingrediens det smakar för lite av.
3. Hacka spenaten grovt och skiva rädisor.
4. När nudlarna runnit av vänds de ner i dressingen, sist blandas nudlarna med grönsakerna.
5. Nudelsalladen serveras kall eller ljummen.
Sojagrillade grönsaker
sparris
champinjoner
japansk soja
Tvätta grönsakerna och låt dem marinera i soja några timmar. Lägg på grillen samtidigt som laxpaketen.
Wasabicrème
Till 1 dl crème fraiche tar jag ca 2 tsk honung och 2 -3 tsk wasabi. Men smaka av, börja med den mindre mängden och ta mer för starkare smak. Det ska ge sting men det starka ska inte ta över.