Jag fick tips om en härligt kladdig rabarberkaka av en arbetskamrat för ett tag sedan. Hon hade hämtat receptet på Lindas bakblogg. Jag följde receptet men måste erkänna att min kaka inte blev lika snygg som den var på bilderna på bloggen men god blev den.
Nästa gång tänker jag tillsätta lite kanel när jag rullar rabarberna i socker. Jag kommer nog också att byta ut strösockret mot råströsocker vid någon tillagning. Inte för att det är nödvändigt men jag gillar att prova nytt.
Kardemummagrädde smakade toppen till.
Rabarberkaka
Kaksmet
150 g smör
2 1/2 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna något.
2. Vispa ägg och strösocker pösigt och tillsätt smöret.
3. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner i smeten.
4. Rör ihop försiktigt.
5. Smörj och bröa en springform.
6. Häll i smeten och lägg ut rabarberbitarna.
Garnering
250 – 300 g rabarber
2 msk strösocker
1. Skölj, skala och skär rabarbern i längder lite kortare än diametern på formen. Dela varje rabarberbit en gång på längden och en gång mitt på.
2. Rulla rabarberbitarna i socker och lägg ut dem som en sol ovanpå smeten.
3. Grädda i 180° 22-25 minuter.
4. Servera med glass eller kardemummagrädde (2 dl grädde, en nypa socker, ca 1 tsk kardemumma)