Innan sonen åkte tillbaka till UWC Red Cross Nordic i Norge bakade jag ostfrallor, något han längtat efter. Så i sista momangen ordnade jag ett gäng han kunde äta innan resväskorna packades och resan startade för honom.
Dinkelfrallor med ost
Grundrecept
50 g jäst
5 dl vatten
1 dl rapsolja
1 1/2 msk honung
1 tsk salt
8 dl dinkelvetemjöl
4 dl vetemjöl + ca 1-3 dl till utbakning
Smaksättning
3/4 dl solroskärnor
2-3 tsk stött kummin
skivor av chiliost
Värm degvätskan (vatten, olja) fingervarm och blanda med jästen i en bunke eller hushållsassistent.
Blanda i honung och salt.
Tillsätt mjölet 8+4 dl. Låt hushållsassistenten arbeta degen cirka 5 minuter (eller arbeta degen för hand i bunken).
Tillsätt stött kummin och hackade solroskärnor och kör assistenten en stund till.
Låt degen jäsa i bunken under bakduk cirka 30 minuter och stjälp upp den på väl mjölat bakbord (degen är rätt kladdig) när den jäst klart. Ta i lite mjöl i taget, ju mindre extra mjöl man behöver använda desto ”fluffigare” bröd.
Arbeta degen lätt och dela i mindre bitar, det blir mellan 24-30 småbröd.
Jäs bröden ytterligare 30 minuter under bakduk.
Hyvla ostskivor och lägg på bröden innan de gräddas cirka 15 minuter i 225 º.