Egna frallor är enkelt att baka. Med jäst, dinkelmjöl och vatten kommer man långt. Finns dessutom lite honung i skafferiet, salt och kanske lite nötter eller annat smarrigt blir det ännu bättre. Idag hade jag dessutom basilika, parmesan och solroskärnor som gjorde att frallorna smakade tipptopp! Nästan som att koka soppa på en spik…fast i degform…
Dinkelfrallor med parmesan och basilika
50 g jäst
5 dl vatten
1 dl rapsolja
1 1/2 msk honung
1 tsk salt
8 dl dinkelvetemjöl
4 dl vetemjöl + ca 1-2 dl till utbakning
1 1/2 dl riven parmesan
1 1/2 dl hackad basilika ( 1 kruka)
3/4 dl solroskärnor
ostskivor, gärna lagrad (använde egenlagrad hushållsost)
1. Värm degvätskan ( vatten, olja) fingervarm och blanda med jästen.
2. Blanda i honung och salt.
3. Tillsätt mjölet 8+4 dl. Låt degen gå i en hushållsassistent om du har, cirka 5 minuter.
4. Tillsätt riven parmesan, hackad basilika och grovt hackade solroskärnor och kör assistenten en stund till.
5. Jäs degen i degbunken under bakduk 30 minuter och ta sen upp den på väl mjölat bakbord (degen är rätt kladdig). Ta i lite mjöl i taget, ju mindre extra mjöl man behöver ta i desto ”fluffigare” bröd.
6. Arbeta degen lätt och dela i mindre bitar , det blev 24 småbröd av min deg.
7. Jäs bröden under bakduk ytterligare 30 minuter.
8. Hyvla ostskivor och lägg på bröden innan de gräddas cirka 15 minuter i 225 º.