Lördag den 7 november och jag såg på teven att det visst var kladdkakans dag. Vad passade då bättre än att göra en av de godaste kladdkakor jag vet. Grundreceptet till den här kladdkakan kommer från en före detta arbetskamrat till mig. Första gången jag fick smaka den var i slutet av åttiotalet. Den här kakan är alltid god men smakar allra bäst ljummen, då är chokladen i mitten extra rinnig.
Mängderna i hennes recept är desamma men jag använder smör istället för margarin och 70% mörk choklad istället för blockchoklad. Idag hade jag hälften med smak av hallon.
Kladdkaka med hallonsmak
200 g mörk choklad 70% (hälften med hallonsmak)
200 g smör
4 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1. Smält choklad och smör i en kastrull på svag värme.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda försiktigt äggsmeten med den avsvalnade chokladen och smöret.
4. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör försiktigt ner det i blandningen. Vipsa inte kraftigt, då sjunker smeten.
5. Grädda 12-15 min i 225º i en smord och ”bröad” springform. Kakan ska inte stanna till utan vara lös i mitten. ( Då rinner chokladen ut så där härligt när man äter den). Jag gräddade min i 12 minuter.
Servera gärna med hallon och grädde! Just idag mixade jag 100 g jordgubbar med lite florsocker och sedan lade jag i 100 g blåbär och grädde förstås. Det var gott till!