Idag fick jag ett infall när jag skulle laga till de laxbitar jag tagit fram ur frysen. Laxtaco kändes som en god idé. Till det tänkte jag göra en guacamole och en mangosås. När jag letade i frysen hittade jag dock ingen mango men däremot passionsfrukt. Hur fel kan det bli liksom? Så sagt och gjort jag tinade lite passionsfrukt till en sås.
Kombinationen blev faktiskt kanon, kryddstark lax och sötsyrlig sås. Helt perfekt. Då jag hade fryst passionsfrukt blev såsen inte så fast men det fungerade fint ändå. Med färska frukter som man skrapar ur vätskar det inte lika mycket.
Laxtaco med passionsfrukt
Laxen
2 portionsbitar lax
salt, svartpeppar,
anchochili, cayennepeppar, spiskummin
honung
citron
rapsolja och olivolja
Skär laxen i tärningar, krydda med salt och svartpeppar. Stek i en blandning av raps- och olivolja. Krydda med anchochili, cayennepeppar och spiskummin. Jag har inga exakta mått utan jag öste på tills det kändes nog. Minst av cayennepeppar och mest av anchochili och spiskummin. När laxen var klar ringlade jag över honung och pressade på lite citron.
Passionsfruktsås
passionsfrukt, jag använde fryst och tog 5-6 kuber
ca 1 dl majonnäs
ca 1 dl keso (eller crème fraiche)
honung, några teskedar
salt, svartpeppar
Blanda ihop ingredienserna till såsen och smaka av med mer kryddor och honung om det behövs.
Guacamole (som jag fick lära mig i Guatemala)
1 avokado
1 vitlöksklyfta
5-6 små tomater
salt, chiliflakes
citron (eller lime)
Mosa avokadon grovt, hacka tomater och riv vitlök. Blanda ihop och smaka av med salt, chiliflakes och pressad citron.