En lättlagad kycklingrätt som är enkel att förbereda och sedan bara stoppas in i ugnen när gästerna kommer, om man nu vill ha den som bjudrätt…annars fungerar det att förbereda kvällen innan och ställa in i kylen för att gratinera dagen efter när det är dags att äta middag. Eller varför inte laga den direkt. Den påminner om den gratäng jag gjorde för ett tag sen men då med grillad kyckling i. Den här varianten blev lite mildare än den men båda smakade toppen.
Ugnsstekt kycklinggratäng med parmesan och bacon
4 kycklingfiléer
1 paprika
2 tomater
7-8 champinjoner
1 pkt bacon
3 dl grädde
1/2 hönsbuljongtärning
2 dl finriven parmesan
2 tsk dijonsenap
2 – 3 vitlöksklyftor
riven mozarella eller annan mild ost
1. Putsa kycklingen och bryn den i smör. Krydda med lite salt och svartpeppar.
2. Stek baconet krispigt i en ugnsform. Ta upp det och låt det rinna av på hushållspapper.
3. Lägg de brynta kycklingfiléerna i samma ugnsform som baconet fick steka i. Torka inte ur formen, stekskyn från baconet ger god smak.
4. Dela paprika, champinjoner och tomaterna i munsbitar. Lägg grönsakerna ovanpå kycklingen.
5. Vispa grädden lätt och blanda ner hönsbuljong (lös upp tärningen i lite hett vatten först), dijonsenap, parmesan och riven vitlök. Häll detta över grönsaker och kyckling.
6. Smula baconet över det hela och avsluta med ett lager riven mozarella.
7. Stek kycklinggratängen i ugnen 200°, cirka 20 – 30 minuter till dess att kycklingen nått rätt innertemperatur.
Till kycklingen serverade jag ris och en god sallad. Idag blev det en sallad med en dressing som bestod av rikligt med hackade örter (persilja, koriander, dill), olivolja, pressad citron, balsamicocreme och lite flingsalt. Sen tar man av de grönsaker som finns hemma. Jag använde isbergssallad, gurka, rödlök och champinjoner.