Lagom till första advent skulle vi ha glöggmingel hemma hos oss. På bordet fanns det mycket smått och gott. En av godsakerna var inte chokladbollar, inte pepparkakor utan istället en kombination av båda. Receptet hittade jag på ica.se.
Jag kommer definitivt att göra dem fler år men då kommer jag nog att tillsätta lite fint rivet apelsin eller annat citrusskal också. Passar i alla fall utmärkt till en mugg glögg!
Pepparkaksbollar
200 g madelmassa
100 g smör
3 dl havregryn
1 msk malen ingefära
1 msk malen kanel
2 tsk malen kryddnejlika
1 nypa salt
1 msk mandarinlikör (eller apelsinsaft eller cognac)
pepparkakor, pärlsocker
1. Riv mandelmassan grovt och blanda med övriga ingredienser (förutom pepparkakor och/eller pärlsockret). Rör ihop till en fast deg.
2. Rulla bollar.
3. Krossa pepparkakor så att det blir som ett fint mjöl och rulla bollarna i det. Eller ta pärlsocker om man hellre vill det. Jag testade båda sätten, jag tycker dock att de som rullades i pepparkakor blev godare.