Poffertjes

Du visar för närvarande Poffertjes
Poffertjes

Poffertjes är en traditionell holländsk maträtt som vi blev bjudna på vid vårt besök i Nederländerna för några veckor sedan. Ursprungligen kommer receptet från Frankrike, under franska revolutionen tog holländska marknadsköpmän med receptet tillbaka till sitt hemland, där receptet ändrades till viss del. Det påminner om amerikanska pannkakor men smeten är aningen lösare och man använder jäst istället för bakpulver. Man steker i en speciell panna med gropar, en klick smör i varje grop sedan smet och de får sin traditionella ”puffiga” form! Vänds enklast med hjälp av gafflar. De serveras med florsocker och smör som får smälta över de nystekta ”minipuffarna”!

Så här ser mitt recept ut, på engelska.

Poffertjes

1 level tsp instant yeast ( torrjäst)
1 tbsp milk
1 cup buckwheat flour (100 g) (bovetemjöl)
1 cup flour (100 g)
2 eggs
1 tsp sugar
1/2 tsp salt
1 1/4 cups warm milk (250 ml)
1 tbsp butter or oil
Good quality butter and powdered sugar to serve


Vår poffertjespanna

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Annika

    Skriv din kommentar här!
    Vad glad jag blev när jag såg att någon annan svensk kände till och gillade denna rätt. Min holländska granne bjöd på den förra sommaren. Sen dess har jag längtat efter mer…

  2. katarinaspis

    Ja visst ger det mersmak! En riktigt lyxig helgfrukost! Att vi dessutom fick med oss en poffertjespanna som gåva gör ju inte det hela sämre!

Lämna ett svar