Andors köttfärslimpa

Du visar för närvarande Andors köttfärslimpa

Förra helgen lagade jag till köttfärslimpa. Det blev mycket köttfärslimpa. Hela limpan skulle ha kunnat mätta många. Fast det var ju bara jag som skulle äta så det blev rester både att spara i kylskåpet och en del att frysa in för att ta fram vid ett senare tillfälle.

Köttfärslimpan släppte en del vätska i ugnen, gillar du inte det får du tillsätta fler ägg och mer ströbröd. Men jag var nöjd, min köttfärslimpa blev saftig med härlig kryddning.

Varför den fick namnet Andors köttfärslimpa? Ja, vad ska jag säga. Jag älskar Star Wars och just nu går den andra säsongen av en av de bästa serierna som gjorts. I alla fall när det handlar om SW. Även om inte sonen är liten längre och maträtter får namn för att locka honom att äta så kan ju jag behöva lockas.

Jag menar, vem vill inte äta köttfärslimpa som fått namnet efter Cassian Andor? Du vill säkert göra det också!

Andors köttfärslimpa

Köttfärslimpan

800 g färs

1 dl ströbröd

2 dl mörkt öl

1 msk dijonsenap

1/2 msk japansk soja

1/2 msk kalvfond

1/2 tsk salt

1 stor gul lök

1 vitlöksklyfta

2 ägg

150 g fetaost

3/4 dl rödvinbärsgelé

1 dl riven ost

1. Blötlägg ströbrödet i öl cirka 10 minuter. Riv den gula löken och vitlöksklyftan.

2. Blanda ner senap, soja, fond, salt, riven gul lök och vitlök.

3. Knäck ner äggen, riv ner fetaosten och rör ner gelén.

4. Sist av allt arbetas allt ihop med färsen till en jämn smet.

5. Forma en stor limpa eller två små och lägg i en ugnsform.

6. 175°, till dess att köttfärslimpan når en innertemperatur på 72°.

7. När temperaturen nått drygt 50° toppas limpan med den rivna osten.

Sås

1 stor klick smör

1 msk vetemjöl

1 dl grädde

1 dl mjölk

1/2 msk grönpeppar (mortlad)

1 krm salt

1/2 tsk japansk soja

1/2 tsk kalvfond

1/4 dl rödvinbärsgelé

8. Smält smöret i en kastrull. Blanda med mjölet.

9. Häll på mjölk och grädde.

10. Blanda ner kryddor, soja, fond och gelé.

 

Jag rostade morötter och blomkål och serverade till. Smakar toppen till köttfärslimpan.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar