Kalvgryta med trattkantareller

Du visar för närvarande Kalvgryta med trattkantareller

Förra helgen lagade jag till en fantastiskt god kalvgryta med trattkantareller. Ur frysen plockades en bit kalvkött, märkt grytbitar, upp. Den fick tina, därefter putsades den och skars ner i små munsbitar. Grytan smakade kanon första dagen tillsammans med potatisgratäng. Rester av gratängen och grytan till lunch dagen efter och en sista måltid med pasta och grytan som sås (med lite extra grädde) en tredje dag. Som jag skrev tidigare, grytan blev fantastiskt god!

Kalvgryta med trattkantareller

400-500 g kalvkött (grytbitar)

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

1 rejäl näve trattkantareller

salt, svartpeppar

smör – rapsolja

1/2 msk rosépeppar

1/2 köttbuljongtärning

1 dl rosévin

1 1/2 – 2 dl vatten

1 1/2 dl grädde

2 – 3 msk gelé av valfri smak (jag hade rödvinbär)

1. Krossa trattkantarellerna grovt. Lägg dem i en skål och tillsätt vatten så att det precis täcker.

2. Putsa och dela köttet i kuber. Krydda med salt och svartpeppar. Stek i smör och rapsolja till dess att de fått fin färg runt om. Lägg över köttet i en ugnssäker gryta.

3. Hacka lök, vitlök, krossad rosépeppar och stek mjukt i rapsolja och smör. Smula ner buljongtärningen, häll på rosévinet och tillsätt trattkantarellerna (låt vätskan följa med). Tillsätt vatten och låt koka ihop en kort stund. Häll sedan såsen över köttet.

4. Ställ in grytan med lock i ugnen på 175°. Min gryta fick vara inne cirka 1 1/2 timme. Då var köttet härligt mört och gott.

5. Blanda ner grädden och gelén, hetta upp igen och smaka av med mer kryddor om det behövs.

Servera med kokt potatis, gratäng, ris eller pasta. Sallad och extra gelé smakar toppen till.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar