Jag var lyckosam och fick en stor rund squash av en granne för några dagar sedan. Som vanligt googlade jag recept på nätet och hittade ett på ostkaka med squash. Eftersom jag gillar ostkaka tilltalade det receptet mig. Receptet jag hittade heter Falsk ostkaka – här ser du originalrecepet.
Min vana trogen ändrade jag lite i receptet. Bland annat tog jag mandelmjöl istället för mald mandel och bittermandelolja istället för rivna bittermandlar. Mest för att det var det som fanns hemma. Jag valde också att göra många små ostkakor istället för en stor. Det är ju så praktiskt att ha portionsbitar i frysen att plocka upp när det kommer gäster. Det gick alldeles utmärkt att göra små ostkakor, men jag använde vanliga muffinsformar så de höll inte riktigt formen. Ska man göra många små tänker jag att folieformar är en bättre variant. Fast förstås, ska man bjuda fler på en gång är det ju allra enklast att grädda i en stor form på en gång.
Servera de små ostkakorna ljumma med grädde och valfri sylt. Mumsigt värre!
Ostkaka med squash
1 kg skalad squash
4 ägg
1 dl strösocker
4 msk vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1/2 krm bittermandelolja
1. Skala squashen. Dela i mindre bitar och lägg i en kastrull med lite vatten i botten.
2. Koka till dess att squashen är mjuk. Häll av i durkslag.
3. Mixa sedan slätt.
4. Vispa upp äggen med socker. Tillsätt bittermandeloljan.
5. Därefter rörs mandelmjöl och vetemjöl ner.
6. Fördela i muffinsformar (12-16 stycken) eller i en smord form.
7. Grädda i 200°. 45 minuter om formen är stor. 30-35 minuter om formarna är i muffinsstorlek.