För ganska länge sen nu såg jag hur Fredrik Eriksson lagade till bräserad älgstek på teven. Det lät så gott så jag var bara tvungen att testa. Jag gjorde inte exakt som Fredrik (hans recept hittar du HÄR) mest på grund av att jag inte hade exakt alla ingredienser hemma. Därför gjorde jag som vanligt och tog av det som fanns hemma. Älgsteken fick gå i ugnen precis som jag (nästan) alltid lagar till stekar. Det är ju så enkelt, ner med alla ingredienser och in i ugnen till dess att köttet är mört. Till köttet serverade jag ugnsrostade grönsaker och en god äppel- och pepparrotssås också inspirerad av Fredrik!
Älgstek med kanel
1 stek, 600-800 g
1 gul lök
4 stora champinjoner
2 lagerblad
1 kanelstång
1 tsk torkad timjan
4 dl vatten
5 dl rött vin
2 köttbuljongtärningar
2 msk gelé ( jag använde krusbär- och chiligelé)
till såsen: redning och honung
1. Putsa steken och lägg den i en ugnssäker gryta.
2. Dela lök och champinjoner i lagom stora bitar och lägg även dem i grytan.
3. Lägg ner köttbuljongtärningar, lagerblad, kanelstång, timjan, gelé och häll på vin och vatten.
4. In i 175° varm ugn, ca 1 1/2 – 2 1/2 timme. Tiden beror på hur mycket köttet ska få falla sönder.
5. När köttet är klart sila vätskan och red av en sås tillsammans med lite honung att servera till köttet.
Ugnsrostade grönsaker
palsternacka
morot
brysselkål
olivolja
salt, svartpeppar
honung
Dela rot- och grönsakerna. Lägg dem i en ugnsform, krydda med salt och svartpeppar. Avsluta med att ringla olivolja och honung över. Rosta i ugnen på 225°, 30 – 45 minuter.
Äppel- och pepparrotssås
1 dl crème fraiche
1/2 äpple
1 tsk pepparrot
salt, svartpeppar
Hacka äpplet och blanda med crème fraiche och pepparrot. Smaka av med salt och svartpeppar.