Jag är väldigt förtjust i skaldjur och hummer speciellt och med tanke på att det är klassisk nyårsmat, inte för alla kanske men för många av oss, lagade vi till gratinerad hummer till förrätt på nyårsafton.
Jag brukar göra en variant med smaker jag tycker är särskilt goda. Kryddigt smör med chili, vitlök, ingefära och lime. Koriander och parmesan till det så är du hemma.
Dela hummern, ta ur hummerköttet, knäck klorna och hacka allt i mindre bitar. Se till att ta bort magsäcken och den svarta strängen i stjärten på hummern. Fördela hummerköttet i skalen igen.
Gör kryddsmöret och fördela över hummerköttet. Strö över hackad koriander och riv över parmesan. Gratinera i ugnen, 225°, ca 10 minuter.
Servera genast, gärna med ett gott bröd men det är inget måste.
HÄR finns en instruktiv video som visar hur hummern delas om du inte känner dig säker på det!
Kryddsmör (räcker till 4-6 halvor)
ca 100 g smör
1/2 – 1 röd chili (smaka hur stark den är)
1/2 lime
1 vitlöksklyfta
3-4 cm ingefära
koriander
parmesanost
Mums!
Ja, hur gott som helst!