Nu är det härliga grilltider och de här färsspetten fungerar lika bra på grillen som att steka på spisen eller i ugnen. Men förstås är spett på grillen extra festligt….och gott. Jag använde färs mald av högrev men det går lika bra med vad man än har hemma.
Till det här serverade tilltryckta färskpotatisar i foliepaket, melonsallad och en sås som påminner om tzatziki, men istället för yoghurt använde jag en blandning av majonnäs och creme fraiche.
Färsspett med halloumi
600-800 g färs
150 g halloumi
1 gul lök
1 tsk salt
1 tsk anchochili
1 tsk chiliflakes
1 dl finhackad koriander och persilja
olivolja
1. Riv halloumi och lök. Hacka koriander och persilja
2. Blanda med färsen med det hackade och kryddorna.
3. Forma spett och pensla med olivolja.
4. Lägg på grillen. Jag lade en folie under först som jag tog bort efter halva tiden.
Kall sås
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
1/2 dl hackad koriander
salt
chiliflakes
citron
3/4 dl majonnäs
3/4 dl creme fraiche
1. Ta bort kärnorna ur gurkan och riv den grovt. Lägg i en sil, salta lätt och pressa ur överflödigt vatten.
2. Riv vitlöksklyftan och hacka koriander.
3. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt, chiliflakes och pressad citron.
Tilltryckta potatisar
kokt färskpotatis
kryddsmör med timjan och vitlök
parmesan
Tryck till potatisarna och lägg dem på folie. Klicka över ett kryddsmör med färsk hackad timjan, riven vitlök och salt. Avsluta med att riva över parmesan innan paketen stängs och läggs på grillen.
Melonsallad
1 bit vattenmelon
1 liten sötmelon
limejuice
1/2 röd chili
1 knippa koriander
1. Dela melonerna i mindre bitar.
2. Hacka chilin och korianderna.
3. Blanda med melonen och smaka av med pressad lime.