På mitt fruktfat låg ett gäng äpplen och päron som började bli lite småtrötta. För att de inte skulle förfaras gjorde jag inlagd frukt och stoppade i burkar. Burkarna ställdes sedan kallt för att plockas fram till jul. Det blev över av lagen så den hällde jag i en burk och stoppade i frysen. Då finns mer lag om frukten i burkarna tar slut.
Inlagd frukt
5 äpplen
5 päron
1/2 apelsin
Lag
1 l vatten
1 1/2 dl strösocker
3 dl råsocker strö
2 kanelstänger
7-8 cm skalad ingefära i bitar
8 kryddnejlikor
1/2 pressad citron
3 – 4 dl lingon
1. Skala äpplen och päron. Dela i klyftor. Lägg dem i vatten med pressad citron.
2. Blanda ingredienserna till lagen och koka upp.
3. Lägg ner äpplen först och päron efter några minuter. Låt koka en kort stund, inte för länge, då blir det mjukt och mosigt.
4. Skär en halv apelsin i skivor. Blanda den med äpplen och päron i väl rengjorda glasburkar och häll över den heta lagen.
5. Ska frukten sparas ett tag kan det vara klokt att tillsätta lite Atamon så konserveras frukten.