Det föll på min lott att göra desserten till nyårsafton. Valet föll på pannacotta. Det blev tre sorter, en med mörk choklad, en med ljus choklad (och daimhack) samt sist en med vit choklad, men alla i samma glas, lager på lager. Jag använde mitt vanliga grundrecept och sen gjorde jag grundsatsen tre gånger med olika chokladsorter som smaksättning varje gång. Det tog några timmar att göra eftersom varje lager behöver stelna innan nästa hälls på.
Det blev 15 efterrätter med ungefär 1/2 dl av varje pannacottasort. Då får det plats färska bär eller någon slags bärsås i glasen också!
3 blad gelatin
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
4 msk socker
1 tsk vaniljsocker
smaksättning 1: 100 g mörk choklad 70 %
smaksättning 2 : 100 g ljus choklad samt 1 fint hackad dubbeldaim (daimhacket lägger man direkt i glaset mellan första och andra lagret. Risken finns annars att det smälter och det krispiga försvinner)
smaksättning 3 : 100 g vit choklad
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt stå 5 minuter.
2. Blanda grädde, mjölk, socker och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp under omrörning. Ta kastrullen från spisen.
3. Smält den valda chokladsorten och blanda ner den i gräddblandningen.
4. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den heta blandningen. Låt svalna något.
5. Häll upp den avsvalnade blandningen i 14-15 små glas, ca 1/2 dl i varje och ställ kallt.
6. När första lagret stelnat upprepas det hela från början av receptet med nästa chokladsort och sen igen till dess att alla tre lager är på plats.
7. Servera med färska bär, hallon, jordgubbar eller annat som känns gott till. Varför inte mixade svarta vinbär?
Man kan förstås smaksätta med annat än choklad också, kardemumma, kanel, kokos….bara fantasin sätter gränser.