Hösten är här på riktigt, det känns som om den anlände samtidigt som oktober gjorde sitt intåg i almanackan. Hos oss välkomnade vi årstiden med goda kycklingschnitzlar…..eller välkomnade….nu tog jag i så jag nästan sprack…jag hade gärna haft sommar ett tag till…..schnitzlarna var dock välkomna på tallriken. Mycket goda!
Kycklingschnitzlar
3 kycklingfiléer
Marinad
3 msk japansk soja
1 msk ketjap manis
2 msk kallpressad rapsolja
2 msk honung
1 msk sambal oelek
1 liten lime, pressa ur juicen
Panering
2 dl panko
salt, svartpeppar
1. Blanda marinaden i en plastpåse, ställ i en skål.
2. Skär kycklingen i tvärsöver så att det blir tunna schnitzlar och stoppa ner i påsen.
3. Förslut påsen. Låt kycklingen marinera 2-4 timmar. Vänd den då och då så att all kyckling marineras.
4. Lägg kycklingen i ett durkslag och låt marinaden rinna av.
5. Blanda panko, salt och svartpeppar i en annan plastpåse och skaka runt schnitzlarna.
6. Stek kycklingen gyllene i rapsolja.
Vi åt vår kyckling med krämig potatisgratäng, stekt halloumi, vitlökssås och gurka.
Potatisgratäng
ca 900 g potatis
1 vitlöksklyfta
1 mozarellaost
2 dl crème fraiche
2 dl grädde
1/2 msk balsamicocreme
riven ost (valfri smak)
salt, svartpeppar
1. Skala och skiva potatisen tunt och lägg i en smord form varvad med mozarellabitar. Salta lätt på varje lager.
2. Blanda grädde, crème fraiche, riven vitlök och balsamicocreme och häll över potatisen. Strö över ett rejält lager riven ost.
3. Grädda i ugnen, 200°, till dess att potatisen är mjuk och gratängen fått fin färg och är härligt krämig.
Vitlökssås
Ca 1 dl creme fraiche, 1 msk majonnäs, 1 riven vitlöksklyfta och pyttelitet pressad citron. Lite flingsalt, sen behövs inte mer.