Paketet med älgfärs låg på diskbänken och tinade. Under tiden funderade jag ut vad det skulle bli av det hela när det var dags att laga till färsen. Det blev:
Älgfärsbiffar med grön- och rosépeppar
Låt 1 dl panko svälla i 1 dl mjölk några minuter.
Vispa i 1 ägg, riv ner 1 vitlöksklyfta och 1 gul lök.
Krossa ca 2 msk rosépeppar, 1 msk grönpeppar i en mortel och blanda ner.
Hacka ett knippe färsk timjan och blanda i.
Blanda med 300-400 g färs, jag använde älgfärs.
Salta, cirka 1 tsk.
Stek biffarna i smör så att de får fin färg. Lägg dem sedan i en ugnsform.
Kokade ur stekpannan med 1/2 köttbuljongtärning, 2 dl grädde, 2 dl creme fraiche, ca 2 msk krossade rosé- och grönpepparkorn, 1-2 tsk färsk timjan, 1-2 tsk balsamicocreme. (Jag tog mer rosé än grönpeppar). Häll såsen över biffarna och stek dem färdiga i ugnen, 200º, cirka 20 minuter.
Jag kokade potatisar och morötter som jag pressade och serverade till. En liten sallad och måltiden var komplett.
Jag hoppade över pankon (som jag inte visste vad det var), mjölken och löken och hade i 2 dl creme fraiche och ströbröd istället. Hade hasselbackspotatis och morötter i ugn till så blev det en festrätt lagom till allahelgon. Väldigt goda biffar, tack!
Hej vad kul att biffarna blev goda. Panko är japanskt ströbröd, tunna luftiga brödflingor. När jag ska panera använder jag oftast panko, det blir krispigare yta tycker jag. Förmodligen hade jag slut vanligt ströbröd därav pankon i biffarna….Finns ofta vid den asiatiska hyllan. Lät i alla fall smarrigt med crème fraiche i stället för mjölk. Det ska jag testa någon gång! Hälsningar Katarina
Hej igen. Observera att 2 dl crème fraiche blir för mycket till 300-400 gram älgfärs. Jag hade 2 dl till 500 gram och då var det lagom. Hälsar Susana. P.S.Ska göra biffarna idag igen då det blev en favorit. D.S.
Det ska jag tänka på när det blir dags för mig att testa! 🙂