Vad kan passa bättre en regnig torsdag morgon än att sätta en deg på jäsning och sedan få äta nygräddat bröd till frukost.
Solrosfrallor
1 pkt jäst
3 dl vatten
3/4 dl rapsolja
1 1/2 msk honung
1 msk flingsalt
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl solroskärnor
1/2 dl hackad aprikos
4 dl dinkelmjöl
ca 4-6 dl vanligt vetemjöl
ostskivor av valfri sort, idag tog jag Prästost.
1. Värm degvätskan ( vatten, olja) fingervarm och blanda med jästen.
2. Blanda i honung, salt, solros- och pumpakärnor samt aprikoserna.
3. Tillsätt mjölet. Börja med den mindre mängd och tillsätt mer om det behövs.
4. Låt degen gå i en hushållsassistent om du har, cirka 5 minuter.
5. Jäs degen i degbunken under bakduk 30 minuter och ta sen upp den på mjölat bakbord.
6. Arbeta degen lätt och dela i mindre bitar, det blev 13 småbröd av min deg.
7. Jäs bröden under bakduk ytterligare 30 minuter.
8. Hyvla ostskivor och lägg på bröden innan de gräddas cirka 15 minuter i 225 º.