Tidigare under veckan bakade vi en liten pepparkaksborg bara för att det är roligt med pepparkakor. Till den fungerar det inte med samma deg som till ätpepparkakor. Det här är receptet jag använder till dekorationspepparkakor.
Enkel pepparkaksdeg
1 1/2 dl farinsocker
1 dl sirap
50 g smör
1/2 msk malen kanel
1/2 msk malen ingefära
1 1/2 dl mjölk
1/2 msk bikarbonat
8 – 8 1/2 dl vetemjöl
1. Smält socker, smör, sirap och kryddor i en kastrull.
2. Ta från plattan, låt svalna något och blanda sen i mjölken och bikarbonat utrörd i pyttelite vatten.
3.Blanda ner större delen av mjölet och låt vila svalt ett dygn.
4. Arbeta degen smidig på bakbordet, arbeta ev. in mer mjöl om det behövs. Den bör vara rätt fast så att figurerna håller formen.
5. Kavla ut och gör hus, figuerer eller vad helst man önskar. Grädda 175º cirka 15 minuter.
6. Foga samman med smält socker ( akta så att ingen bränner sig) och dekorera sen med kristyr och godis! Måste erkänna att i år tog jag kristyr och fogade samman borgen med. Eftersom det inte var så många delar så det gick alldeles utmärkt att få den att hålla ihop.