På affären har vi köpt bröd med aprikoser och tranbär i så jag tänkte testa att baka eget. Det blev lite sötare än det man köper på affären så nästa gång minskar jag mängden torkad frukt i degen. Men gott blev det ändå. Med stark ost på på blev smakbrytningen supergod. Jag använde mitt grundrecept på dinkelfrallor som jag delat med mig av förut.
Dinkelfrallor
1 pkt jäst
5 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1 1/2 msk flingsalt
2 msk honung
3 dl rågsikt
6 dl dinkelmjöl
5-7 dl vetemjöl ( på ett ungefär, ta mer om degen känns lös men det är bättre att arbeta in mer mjöl på bakbordet)
hackade aprikoser
tranbär
1. Värm degvätskan ( vatten, olja) fingervarm och blanda med jästen.
2. Blanda i honung, salt.
3. Tillsätt mjölet. Börja med den mindre mängd och tillsätt mer om det behövs.
4. Låt degen gå i en hushållsassistent om du har, cirka 5-10 minuter.
5. Arbeta in aprikoser och tranbär.
6. Jäs degen i degbunken under bakduk 30 minuter och ta sen upp den på mjölat bakbord.
7. Arbeta degen lätt och dela i mindre bitar, det blev 9 småbröd och ett stort bröd av min deg.
8. Jäs bröden under bakduk ytterligare 30 minuter.
9. Grädda små bröd cirka 15 minuter i 225 º. Det stora brödet längre och på lägre värme ca 200º