Annas hällakakor

  • Inläggskategori:Bakning
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
Du visar för närvarande Annas hällakakor

Jag tycker om att äta hällakakor (tjockkakor), framför allt i december och runt jul. Då är det något speciellt med det mjuka lite tjocka brödet. Gärna lite ljummet så smöret smälter.

För ett tag sedan fick jag ett paket med hembakt bröd av en god vän. Ljuvligt goda bröd. Som tur var lyckades jag även få ta del av hennes recept. Det gav många kakor så när jag blev lite sugen på att baka egna hällakakor minskade jag ner mängderna rejält, allt utom jästen. Jag lade även till lite salt och brödkryddor i receptet. I receptet stod det bara mjöl, jag tog hälften vetemjöl och hälften kornmjöl.

Med hjälp av en plåt i botten på ugnen, ett galler överst och högsta temperaturen så gick det finfint att grädda bröden. Resultatet – ett gäng goda hällakakor.

Annas hällakakor

5 dl mjölk

0,6 dl sirap

1/4 pkt jäst

600 g mjöl (vetemjöl och kornmjöl)

1 tsk salt

1 tsk kummin

1 tsk anis

+ mjöl till utbaket

1. Smula ner jästen i en bunke.

2. Värm mjölk och sirap till dess att den är fingervarm. Häll över jästen och blanda.

3. Stöt brödkryddorna med saltet i en mortel och rör ner.

4. Blanda ner mjölet och blanda väl.

5. Lägg en bakduk över bunken och låt jäsa 2-3 timmar.

6. Sätt på ugnen, 275° eller 300°. Min ugn går bara till 275° så det valde jag. Sätt in en plåt på nedersta falsen och gallret nästan längst upp. Låt dem värmas med ugnen.

6. När degen jäst klart ta upp den på bakbordet och dela i mindre delar. Jag gjorde 14 degkluttar.

7. Mjöla bakbordet och kavla ut varje degklutt till en kaka. Använd kruskavel efter den vanliga kavlingen. Jag var inte så noga att de skulle bli runda utan de blev lite som de blev. Unika.

8. Grädda kakan på plåten längst ner i ugnen först sedan flyttas den upp till gallret så den blir klar på ovansidan. Cirka 2 – 3 minuter på varje nivå.

9. Lägg sedan kakorna på galler under en bakhandduk så de får svalna.

Passa på att njuta av nygräddade hällakakor med smör. Smaklig spis.

 

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar