En vinlunch med mycket goda vänner stod på programmet. Det är alltid knytis, så det brukar bli många goda rätter att njuta av. Den här gången lagade jag till en matig sallad med bulgur och bönor att bjuda på. Jag hade inget recept att utgå från utan jag kollade skafferi och kyl och tog det som fanns att tillgå. Salladen blev jättegod och örtdressingen så god att jag hade kunnat äta den med sked.
Som vanligt kan du ta de grönsaker du har hemma. Bönorna kan bytas ut mot vita bönor, kidneybönor eller de du gillar. Istället för bulgur, ta couscous eller matvete. Nystekt halloumi i skivor att toppa salladen med gör den matigare. Vill du inte ha den vegetarisk, stek kyckling med honung och servera till.
Matig sallad med bulgur och bönor
2 dl okokt bulgur
1 msk smulade torkade trattkantareller
salt
1 förpackning svarta bönor
1 liten burk majs
1/2 röd och 1 gul paprika
8 små tomater
2 salladslökar
1 morot
1 förpackning fetaost
Örtdressing
1 kruka basilika
1 kruka timjan
1 vitlöksklyfta
1-2 msk olivolja
3/4 dl majonnäs
1 1/2 – 2 dl creme fraiche
salt
1/2 citron, saften
1 – 2 tsk honung
1. Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet tillsammans med torkade kantareller.
2. Hacka grönsakerna, dela tomaterna i halvor och strimla moroten.
3. Skölj bönorna och låt majsen rinna av.
4. Smula fetaosten eller dela den i små kuber.
5. Blanda ihop alla ingredienserna i en skål.
6. Gör örtdressing. Jag använde timjan och basilika i örtväg men ta det du tycker känns gott. Smaka av örtdressingen med salt, pressad citron och honung.
7. Blanda dressingen med sallad.
Smaklig spis!




