Den här tiden på året finns det ofta mycket färsk squash att få tag i. Antingen har man tur att ha plantor i sin egen trädgård eller så får man fin squash av grannar. Annars finns ju squash att köpa på affären. Jag har flera recept jag brukar använda mig av men tycker att det är roligt att skapa något nytt också. Det här blev någon slags blandning av de båda.
Squash- och kantarellplättar
400 g squash
100 g morot
1/2 gul lök
1 1/2 msk torkade trattkantareller
1/1 – 1 msk färsk timjan
140 g grillost med chili
salt, svartpeppar
2 ägg
1/2 dl mjöl
1. Riv squash grovt. Lägg i en stor sil, salta och låt den vattna ur.
2. Riv morot och grillost grovt samt lök fint.
3. Mortla torkade trattkantareller så att det blir ungefär 1 1/2 msk.
4. Krama ur vätskan från squashen och lägg den sen i en skål. Blanda ner morot, lök, grillost och trattkantareller.
5. Knäck ner äggen och blanda ner vetemjölet i smeten.
6. Rör ihop och smaka av med svartpeppar och ev mer salt.
7. Klicka upp plättar/biffar på ett bakplåtspapper.
8. Förgrädda i varmluftsugn, 200°. Cirka 15 minuter totalt. Vänd efter halva tiden.
När det är dags att äta plättarna steks de färdiga i smör. Servera med en god kall örtsås.
Det smakar även fint med krispig bacon, tunna skivor stekt falukorv eller lite extra stekt grillost.