Helgen som gick passade jag på att plocka hallon i min trädgård. Det fanns många hallon men det visade sig att det inte bara var jag som gillar hallom. Det gjorde ett gäng getingar också. Jag fick hålla koll på var jag satte fingarna när jag plockade. Men trots sällskapet lyckades jag ändå få ihop nästan 900 g utan att bli stucken. Lagom för att göra en omgång hallonmarmelad med choklad. Jag använde choklad med chilismak. Men det går förstås lika bra att använda ren mörk choklad utan extra smak. Marmeladen smakar inte jättemycket chili så för rejält sting är det fiffigt att tillsätta chiliflakes också. Fast jag tycker att den blev perfekt.
Använder du syltsocker räcker det att koka marmeladen i 10 minuter. Jag hade vanligt strösocker så det blev längre koktid. Vet faktiskt inte exakt men det tog minst 30 minuter för mig. Då visade min hushållstermometer 103° och marmeladen var klar att hälla upp på väl rengjorda burkar.
Hallonmarmelad med choklad
ca 850-875 g hallon
6 dl strösocker
1 citron
50 g mörk choklad med chili
1. Blanda hallon och strösocker i en kastrull, pressa ner saften från 1 citron.
2. Koka till dess att en termometer visar 103-104°. Eller gör geléprovet. Skeda upp lite marmelad på ett fat och låt den svalna en kort stund i kylskåpet. Dra sedan fingret genom marmeladen. Om marmeladen inte flyter ihop är den klar.
3. När marmeladen nått rätt temperatur eller geléprovet inte flyter ihop är det dags att röra ner hackad choklad och blanda runt.
4. Häll sen upp i väl rengjorda burkar.
När den stelnat är det sen bara att njuta av en fantastiskt god marmelad.