Under påskhelgen lyckades jag laga till en riktigt god rätt med ytterfilé som huvudingrediens, pepprig ytterfilé med magisk sås. Det bästa av allt, jag hade en stor ytterfilé så det blev rester kvar. Rester som dels passade fint att äta sent på kvällen när hungern slog till. Ändå blev tillräckligt mycket kvar för att kunna fixa till en god gratäng efter några dagar som i sig blev en ny rätt. Men med samma goda smak. Såsen blir både söt och stark!
Har du inte ytterfilé skulle kyckling passa fint också.
Pepprig ytterfilé med magisk sås
Pepprig ytterfilé
800 – 1200 g ytterfilé
1 msk rosépeppar
1 msk grönpeppar
1/2 msk grovmalen svartpeppar
salt
smör och rapsolja
1. Putsa ytterfilén och salta lätt runt om. Min bit var så stor att jag delade den i två delar.
2. Mortla rosépeppar, grönpeppar och blanda med svartpeppar.
3. Lägg pepparn på en skärbräda och rulla köttet i den.
4. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och bryn köttet runt om.
5. Skär sedan köttet i skivor och lägg i en ugnsform.
Magisk sås
3 1/2 – 4 dl crème fraiche
3 dl grädde
2 msk kalvfond
3/4 msk kinesisk soja
1 dl gelé (jag tog rödvinbär)
1/2 – 1 msk rosépeppar
1/2 – 1 msk grönpeppar
6. Tillsätt grädde, crème fraiche, fond, soja, gelé i samma stekpanna som köttet brynts i.
7. Mortla ytterliga rosé- och grönpeppar fint och tillsätt det i såsen. Jag använde den större mängden men smaka av så att såsen blir lagom stark för dig.
8. Häll såsen över köttskivorna och ställ in i ugnen på 175°, 45-60 minuter. Se till att såsen täcker köttet.
Servera med klyftpotatis, en god sallad och lite extra gelé om du känner för det.
Några dagar senare lagade jag till en ugnsgratäng med hjälp av resterna. Kokt potatis i botten, en del av köttet och såsen. Sen lite sparris och baconrester som jag hackade och lade på. Ett lager riven ost innan resten av köttet och såsen lades ner i formen. Sist av allt ett rejält lager ost på toppen. 175° i 30-45 minuter.